Termoprotectie
Acoperirile de protecție împotriva incendiilor pentru componentele din oțel sunt sisteme de protecție la foc reactive în strat subțire care reacționează chimic în cazul unui incendiu atunci când sunt expuse la temperaturi ridicate. Ele protejează componentele constructive din oțel împotriva defecțiunilor pentru o anumită perioadă de timp și sunt greu de recunoscut vizual.
În caz de incendiu, componentele din oțel neprotejate își pierd capacitatea portantă necesară după doar 5 până la 10 minute la o temperatură de aproximativ 500 °C. Componentele constructive din oțel încep să se deformeze din cauza căldurii generate în timpul unui incendiu și o prăbușire a clădirii este inevitabil fără măsuri suplimentare. Straturile de protecție împotriva incendiilor (vopselele de protecție împotriva incendiilor) au sarcina de a împiedica componentele din oțel să atingă temperatura critică a oțelului de 500°C, la care limita de curgere a oțelului scade la solicitarea prezentă în componentă.
Straturile reactive de protecție la foc sunt testate pe baza DIN EN 13381-8 și clasificate conform DIN EN 13501-2 în clasele de rezistență la foc R15 până la R180. Litera R reprezintă cuvântul francez „Rezistență” și clasifică componentele cu funcție portantă fără cerințe pentru închiderea încăperii.În conformitate cu ghidul pentru aprobările tehnice europene pentru produsele de protecție împotriva incendiilor ETAG 018-2 și documentul EAD, capacitatea de utilizare a sistemelor de acoperire de protecție împotriva incendiilor trebuie verificată printr-o Evaluare Tehnică Europeană, așa-numita evaluare ETA.